PCO

 

 

PCO

PCO – PCOS

 

Har du PCO eller PCOS og vil gerne have hjælp til at kunne mestre din sygdom bedre?

 

Hvad er forskellen på PCO og PCOS?

 

PCO er en forkortelse for polycystiske ovarier (polycystiske = mange blærer, ovarie = æggestok)

PCOS står for polycystisk ovariesyndrom

Hver 5. kvinde i den fødedygtige alder har PCO, og det er dermed den mest udbredte hormonelle lidelse hos kvinder i den fødedygtige alder. Samtidig er PCO den største årsag til ufrivillig barnløshed blandt kvinder.

Det er ca. hver 7. kvinde i den fødedygtige alder som har PCOS. Den primære årsag til PCOS er insulinresistens (ofte i musklerne i benene).

PCOS er ofte ledsaget af en række symptomer,: som uregelmæssige eller manglende ægløsning, forhøjet mandligt kønshormon (testosteron), øget hårvækst og uren hud.

PCO er formentlig arveligt og måske er nogle kvinder mere arveligt disponeret for at udvikle PCOS end andre. Hvis man er overvægtig og dyrker for lidt motion, har man større risiko for at udvikle PCOS.

PCO/PCOS er en lidelse som i høj grad kan forbedres ved at spise den rigtige kost. Når du har PCO/PCOS, kan du nemlig være insulinresistent. Det betyder at din krop ikke reagerer optimalt på hormonet insulin, som udskilles fra bugspytkirtlen i forbindelse med måltider.

Når du ikke reagerer normalt på insulin, skal din bugspytkirtel udskille ekstra meget af hormonet for at kunne regulere dit blodsukker og udnytte energien i den mad, du spiser. Den store mængde insulin har stor indflydelse på dine hormoner, og derved får du sværere ved at blive gravid og har måske øget hårvækst, bumser og svært ved at tabe dig – særligt på maven.

 

Rundtomlivet.dk Bettina Sørensen AUT. Klinisk diætist tlf.26839809: kost@rundtomlivet.dk